Gjenoppstanden strykekvartett i ny drakt! Dagens kvartett består av Alexander Kagan, Lars Magnus Steinum, Liene Klava og Pierre Doumenge, alle medlemmer av Bergen Filharmoniske Orkester.
Missy Mazzoli: Enthusiasm Strategies (2019)
Edvard Grieg: Strykekvartett nr. 2 i F-dur (ufullendt)
Franz Schubert: Strykekvartett i d-moll, «Døden og piken»
Om programmet
Missy Mazzoli: Enthusiasm Strategies (2019)
Missy Mazzoli er en av de mest profilerte og nyskapende amerikanske komponistene i sin generasjon, kjent for sin apokalyptiske og filmatiske stil. Hun har skrevet for orkestre, kammergrupper og TV/film, og musikken hennes har blitt fremført av blant andre Kronos Quartet og LA Opera. I 2018 ble hun en av de første kvinnene som fikk en hovedscene-bestilling fra Metropolitan Opera. I 2022 ble hennes opera The Listeners urfremført ved Den Norske Opera & Ballett under Ultima-festivalen i Oslo. Verket Enthusiasm Strategies er en del av prosjektet «50 for the Future», et utdannings- og kulturarvsinitiativ lansert i 2015 av Kronos Quartet.
Mazzoli forteller om verket at hun betrakter musikken i seg selv som en strategi for å skape entusiasme og glede. Musikk er en måte å skape orden i tilværelsen, en metode til å stanse tiden og som ved magi endre sinnstilstanden vår og gi oss energi, mot og trygghet. Hun prøver å kombinere teknikker som hun har betraktet som skremmende, med teknikker som hun er mer fortrolig med: en kaskade av naturlige flageoletter som kollapser i en ekstatisk koral, som deretter oppløses til stillhet.
Edvard Grieg – Strykekvartett nr. 2 i F-dur (ufullendt)
Grieg begynte på sin andre strykekvartett i 1891 og fullførte de to første satsene – en sonatesats og en scherzo – men etterlot bare skisser til resten. I 1906, rett før sin død, prøvde han å ferdigstille verket, men kalte det frustrert for «..den forbannede strykekvartetten, som stadig ligger der ufullført som en norsk gammelost». Etter hans død sendte kona Nina manuskriptene til komponist og venn Julius Röntgen, som fullførte de to siste satsene basert på Griegs skisser. Likevel står de to første satsene sterkt alene, som fullverdige og uttrykksfulle bidrag til kvartettrepertoaret – preget av Griegs særegne blanding av lyrikk og kraft.
Franz Schubert – Strykekvartett i d-moll, «Døden og piken»
Denne kvartetten, skrevet i 1824, er en av Schuberts mørkeste. Tittelen viser til hans egen lied Der Tod und das Mädchen, som danner grunnlaget for den langsomme andre satsen. Førstesatsen er dramatisk og ladet, med insisterende triolfigurer og tette akkorder, mens variasjonssatsen lar dødstemaet gjennomgå både mørke og trøstende forvandlinger. En barsk scherzo og en vilt energisk finale avslutter verket – et emosjonelt kraftverk der liv og død brytes i stadig skiftende uttrykk.
Bergen Strykekvartett
Bergen Strykekvartett ble etablert i 2022 og består av Alexander Kagan, Lars Magnus Steinum, Liene Klava og Pierre Doumenge. Etter flere års samarbeid i Bergen Filharmoniske Orkester bestemte de seg for å stifte en strykekvartett sammen. De har alle stor lidenskap for kvartett-repertoaret og hadde et sterkt ønske om å utforske nytt materiale sammen. Med bakgrunn fra Norge, Frankrike og Øst-Europa ønsker de å representere sine respektive hjemlands kultur i tillegg til å spille kjent repertoar innen sjangeren. Gjennom medlemmenes brede erfaring og nettverk ser de frem til å gjeste festivaler, både nasjonalt og internasjonalt, og med tiden stifte nye bekjentskaper med komponister og arrangører. Med sin hjemmebase i Bergen vil de presentere kjente norske komponister, i tillegg til å samarbeide med samtidens komponister gjennom bestillingsverk og innspillinger. Siden oppstarten har kvartetten allerede fremført flere frittstående konserter i Bergen og samarbeidet med lokale komponister som Ørjan Matre og Jostein Stalheim. I 2024 ble strykekvartetten invitert til å spille på åpningen av Baroniet Rosendals musikkfestival sammen med Leif Ove Andsnes der blant andre Hennes Majestet Dronning Sonja var i publikum.
Aleksander Kagan
Russiske Aleksander Kagan kommer fra en familie med legendariske musikere; Oleg Kagan og Natalia Gutman. Han har studert i Moskva, Berlin og New York, og vunnet priser i internasjonale konkurranser som Glazunov og Oistrakh. Som solist har han opptrådt med blant andre Víkingur Ólafsson og Norrlandsoperaens Symfoniorkester, og vært gjesteleder for anerkjente orkestre som Deutsches Symphonie-Orchester Berlin. Han har vært 1. konsertmester i Bergen Filharmoniske Orkester siden 2020 og spiller bl.a. på en G.B. Guadagnini (1780) utlånt fra J.O. Odfjell i Bergen.
Liene Klava
Liene Klava er fra Riga og har studert ved musikkakademier både i Latvia og Litauen. Hun er alternerende gruppeleder i Bergen Filharmoniske Orkester, og har tidligere vært tilknyttet blant annet Kremerata Baltica og City of Birmingham Symphony Orchestra. Hun har vikariert i Concertgebouw-orkesteret i Amsterdam, og deltatt på en rekke internasjonale kurs og mesterklasser. I tillegg til sitt orkesterarbeid er hun også fast medlem i Bit20 og grunnlegger av Bit20 Strykekvartett.
Lars Magnus Steinum
Lars Magnus Steinum er oppvokst i Trondheim og har studert ved Guildhall School of Music i London og Norges Musikkhøgskole, med professorene Jacqueline Ross og Elise Båtnes. Han har vært konsertmester i flere ungdomsorkestre og hatt engasjementer i blant annet Oslo-filharmonien og Kringkastingsorkesteret. Siden 2019 har han vært 3. konsertmester i Bergen Filharmoniske Orkester. Han er også en aktiv kammermusiker og har spilt i prisvinnende kvartetter i Norge og England.
Pierre Doumenge
Franske Pierre Doumenge er solocellist i Bergen Filharmoniske Orkester og er første gjestesolist ved en rekke orkestre og ensembler, bl.a. Netherlands Philharmonic, Mahler Chamber Orchestra og Amsterdam Sinfonietta. Han har spilt på festivaler over hele verden og samarbeidet med anerkjente musikere og ensembler som Belcea-kvartetten og Nash Ensemble. Tidligere har han undervist ved Guildhall School of Music og Yehudi Menuhin-skolen, og holder jevnlig mesterklasser internasjonalt, blant annet ved Juilliard og andre prestisjeskoler.