Leonkoro Quartet ble stiftet i 2019, med brødrene Jonathan og Lukas på ytterstemmene, og Amelie og Mayu mellom dem på fiolin og bratsj. I 2022 tok kvartetten et godt fraspark der de triumferende tok med seg førstepris og en rekke andre priser i flere av de mest prestisjefulle konkurransene for kammermusikk; Wigmore Halls International String Quartet Competition og Concours International de Quatuor à Bordeaux. Denne sesongen debuterer Leonkoro i Berlin Philharmonie, Kölner Philharmonie, Flagey Brussels, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus Wien og ikke minst; Opus16 i Bergen.
Jonathan Schwarz, fiolin
Amelie Wallner, fiolin
Mayu Konoe, bratsj
Lukas Schwarz, cello
PROGRAM
Joseph Haydn: Strykekvartett i F-dur, op. 50, nr. 5 "Drømmen"
Alban Berg: Lyrisk suite for strykekvartett
Felix Mendelssohn: Strykekvartett nr. 4 i e-moll, op. 44, nr. 2
Programomtale
Østerrikeren Joseph Haydn var den første store i wienerklassisismen og har i tillegg fått æren for å være strykekvartettens «far». Viktige deler av sin karriere tilbragte han i kulturmetropolen Wien. Initialt var strykekvartettens formål å være et format som kunne fremføres hjemme og av amatører. Tidlig eksperimentering med fem satser og fugert form utkrystalliserte seg snart hos Haydn i en firesatsig fast struktur fra og med opus 33, med rom for kontraster og variert uttrykk. Mozart tok opp tråden med sine kvartetter dedisert nettopp til Joseph Haydn. De seks kvartettene opus 50 er blant Haydns mer modne, tilegnet den habile cellisten Fredrik Vilhelm II av Prøyssen. Som mange av Haydns verk har opus 50 nr. 5 fått et tilnavn, «Drømmen», etter andresatsen.
Alban Berg, sammen med Anton Webern og deres lærer Arnold Schönberg, baserte sin musikk på tolvtoneteknikk og atonalitet. Den «andre wienerskole» var så markante i sin tid at linjen ble trukket tilbake til Haydn og hans samtidige. Alban Bergs musikk er følelsesladet og muligens mest tilgjengelig blant de tre, med mange lyriske romantiske drag. Strykekvartetten Lyrisk Suite er et utrykksfullt verk, populært i samtiden, hvor 12-toneteknikken er mest nærværende i yttersatsene. Mange år senere kom det frem at suiten var knyttet til en virvelvindromanse Berg hadde med Hanna Fuchs-Robettin, hvis familie han bodde hos under en reise til Praha for å høre fremføringen av orkesterstykker fra sin opera Wozzek. I Lyrisk suite har han lagt inn numerologi og bokstavkoder som spor etter deres initialer. Satsbetegnelsene er intense, ikke uvanlig for ekspresjonismen, som han også representerer.
Samme år som Joseph Haydn døde, ble Felix Mendelssohn født. I strykekvartettens historie går det en linje fra Haydn, gjennom Mozart til Beethoven som for alvor løftet strykekvartetten til utfordrende scenekunst. Felix Mendelssohn videreførte på mange måter arven fra Beethoven. Strykekvartetten nr 4 har en klassisk, tradisjonell form, men også nye tiders intensitet, djervhet og oppriktighet - og samme toneart som Mendelssohns lengselsfulle fiolinkonsert. Dissonanser driver naturlig spenning og avspenning i Mendelssohns musikk - i kontrast til Alban Berg, som nesten hundre år senere omfavnet dissonansen, men lot melodiene finne andre veier videre, uten den tonale forløsningen.
Tekst: Hilde Marie Torgauten