Konsert 19. september: Bergen barokk

Prosjektet «Nordiske speilinger» starter i september som en workshop som munner ut i en konsertpresentasjon i samarbeid med Bergens Kammermusikkforening

Sandviken kirke

19. september 2021 klokken 18.00

Nordiske speilinger

Ideen til dette prosjektet kom på initiativ fra multiutøveren Poul Høxbro, og tar utgangspunkt i kontraster som enten kommer fra sosiale/kulturelle forhold som blant annet profesjonell/amatør, klassisk/tradisjonell, fremmed/nær og religion/verdslighet. Musikklivet i Norden har på ulike måter vært påvirket av ordninger som stadsmusikerordningen i byene, felespill i kontrast til kirkesang, komponert kontra muntlig overlevert musikk og så videre.

I instrumentarium og stil er det motsetninger i bruk og anseelse som på mange måter speiler hverandre. Oppfatningen av fint og dårlig, høy og lav gir føringer for hvordan synet på ulike musikkulturer er knyttet til også moralske verdier, slik vi kjenner igjen i vår egen tids retorikk rundt fin- eller lavkultur, elitisme kontra det motsatte (hva nå dét skulle være). Det er store likheter mellom spillemannen i tradisjonskulturen og musikeren i den klassiske. Slike speilinger gir prosjektskaperne grunnlag for utforsking, samspill og «motspill». I programutviklingen tar utøverne utgangspunkt i å koble, kontrastere og blande musikalsk materiale som er overlevert i a) muntlig tradering, b) håndskrevne manuskripter og c) lite kjente notetrykk. Vi finner eksempler på slike i for eksempel norske og danske kilder, som Jacob Mestmachers notebok (Bergen), danser og teatersanger etter Carl A. Thielo (København) og manuskriptene etter Georg von Bertouch (Christiania).

Om utøverne

Bergen Barokk ble dannet av Frode Thorsen og Hans Knut Sveen i 1994, og er i dag en av Norges ledende tidligmusikk-grupper. Ensemblet har konsertert og vært kringkastet i Skandinavia, Russland og USA. Innspillingene deres finnes på Simax Classics, BIS, Bergen Digital Studio, Toccata Classics og LAWO Classics, og repertoaret dekker tysk, engelsk, italiensk og fransk repertoar.

Bergen Barokk har samarbeidet med ensembler som Pratum Integrum (Moskva), Norsk Solistkor og Barokksolistene, og samarbeider med kirker, organisasjoner og andre ensembler om tidligmusikk-produksjoner i Bergen. Ensemblet har bla. gjestet Festspillene i Bergen, Philadilphia Bach Festival og Moskva Antiquarium.

I produksjonen «Nordiske speilinger» medvirker kjernen i ensemblet: Frode Thorsen, Stefan Lindvall, Siri Hilmen og Hans Knut Sveen.

Bergen Barokk mottar støtte fra Norsk Kulturråd og Bergen kommune.

Øyonn Groven Myhren er folkemusiker og kveder. Hun trakterer også lyre og seljefløyte. I tillegg til den norske folkemusikken, har hun arbeidet mye med middelaldermusikk. For CD-en «Nivelkinn» fikk hun sammen med Odd Nordstoga Spellemannprisen 2002 i klassen folkemusikk/gammaldans. Groven Myhren har også arbeidet som skuespiller ved Det Norske Teatret, Riksteatret og Hordaland Teater.

Den svenske sopranen Elisabeth Holmertz har et repertoar som spenner fra middelalder- til samtidsmusikk, via barokk, viser, eksperimentelt musikkteater og senromantikk, men tyngdepunktet i hennes arbeid ligger på tidligmusikk og nyskrevet musikk. Hun disputerte til ph.d. på Norges musikkhøgskole i 2021 med prosjektet «The Otherness of the Self. How to curate a Seventeenth-century Opera and sing all the Roles yourself».

Poul Høxbro er en ekte musikalsk og kunstnerisk pionér som har har løftet middelalderens instrumentkombinasjon fløyte-&-tromme for én utøver, fram på konsertscenen og turnert verden rundt. I ulike konsertsammenhenger har han sprengt rammene for hva som syntes mulig på «små» instrumenter.

Høxbro er en hengiven og opskattet historieforteller. Hans dramatiske og engasjerte fortellerkunst dyrker han på både skandinavisk, engelsk og tysk.